Na Spiši sa predstavili detské divadelné súbory

08.02.2015 Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves 8. februára (TASR) - V stredu 4. februára sa v Spišskom divadle v Spišskej Novej Vsi odohralo ďalšie nezabudnuteľné rozprávkové divadlo, ktorého aktérmi boli deti z dramatických krúžkov. „Šesť divadielok v rámci regionálnej prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Z rozprávky do rozprávky súťažilo o postup na krajské kolo do Košíc,“ informovala TASR Monika Tkáčová zo Spišského osvetového strediska.

„Podarilo sa zorganizovať kvalitnú príležitosť nielen pre detské divadelné kolektívy z okresu Spišská Nová Ves a Gelnica, ale predovšetkým prilákať do hľadiska najmenších divákov. Škôlkari a deti z prvého stupňa základných škôl obsadili takmer každú divadelnú stoličku v hľadisku a radostne vnímali a reagovali na javiskové dianie,“ dodala.

Príprava na tohtoročnú prehliadku však bola odštartovaná už v septembri 2014, keď sa začal realizovať projekt Prídem autobusom, zameraný na podporu a pomoc detským dramatickým kolektívom pri tvorbe najnovšej inscenácie. „Lektor – divadelník, profesionál, prišiel priamo k súboru, autobusom, a spolu s pedagógmi a deťmi tvoril, pomáhal, vylepšoval, inšpiroval. Projekt vznikol na pôde Spišského osvetového strediska a bol finančne podporený Ministerstvom kultúry SR. Do projektu bolo zapojených všetkých šesť zúčastnených súborov,“ doplnila Tkáčová.

Najlepším predstavením podľa poroty bola hra Zrkadlá v podaní dramatického krúžku pri ZŠ s MŠ v Markušovciach, ktorý odborne vedie Barbora Klučárová. Druhé miesto a taktiež istý postup na krajské kolo si získalo Studio 12+20 zo ZUŠ v Spišskej Novej Vsi vďaka predstaveniu Nosáč. Nuž a Ďuro Truľo z Poráča si vybojoval tretie miesto a odporúčanie na postup.
 

Vyberte región